Egészségügyi szűrés

A csípő- és a könyökízületi diszplázia vizsgálata

Kétféle vizsgálat közül választhatnak a német juhászt tartók: magyar és német elbírálás szerint kiadott eredmények.
Mindkét esetben a kutya be kell hogy töltse az 1. évet. A minősítés kiadására alkalmas röntgen csak ezen életkor után készíthető el.

A magyar rendszerben az alábbiak szerint végezzük a szűréseket:

 1. A HNJE-vel szerződött állatorvosoknál szükséges elvégezni a röntgenfelvételek elkészítését.
 2. A felvételek elkészítése altatással együtt a listában szereplő állatorvosoknál egységesen 17.000 Ft-ba kerülnek.
 3. A felvételt készítő állatorvosok megküldik a HNJE címére a felvételeket/CD-t, a kitöltött értékelő lapot és a törzskönyvet. Amennyiben valamely állatorvos szeretné, a felvételek közvetlenül Dr. Sebő Ottó részére is lehet továbbítani, az iratokat pedig a HNJE postacímére megküldeni.
 4. A HNJE továbbítja az értékelő állatorvos – Dr. Sebő Ottó – részére, aki a végső minősítést kiadja.
 5. A minősítést a HNJE pecsételi a törzskönyvekre, és megküldi a tulajdonosok részére.
 6. Amennyiben a bírálattal nem ért egyet a tulajdonos, lehetősége van fellebbezésre az Kisállat Ortopédiai Egyesületnél. A fellebbezés díja a HNJE felé 5.000 Ft, plusz a Kisállat Ortopédiai Egyesület elbírálási díját a tulajdonosnak külön kell megfizetnie. Az itt kapott értékelés végleges, és ez kerül végső soron a törzskönyvre és a rendszerben is regisztrációra. A fellebbezést minden esetben kérjük  előre jelezni e-mailben: z.diana@yahoo.com , majd a felvételeket továbbítjuk a KAO részére.
 7. A magyar röntgen elbírálási díja tagoknak: 7.000 Ft (nem tagoknak duplája), melyet a HNJE forint számlájára kell befizetni. OTP Bank – 11717009-20043599 – Közleményben kérjük feltüntetni a kutya nevét.

A német rendszerben (SV szűrés) az alábbiak szerint végezzük a szűréseket:

 1. Kizárólag a listában megjelölt állatorvosok készíthetik a Németországba kiküldendő felvételeket. Dr. Makai Péter – Budapest, Dr. Juhász Tamás – Budapest, Dr. Nagy Elek – Debrecen, Dr. Vitéz Tamás – Győr, Dr. Sebő Ottó – Makó
 2. A röntgenfelvételek a listában szereplő állatorvosoknál egységesen 22.000 Ft-ba kerülnek tagjaink részére.
 3. A felvételeket és a törzskönyvet az állatorvosok továbbítják az SV részére, amennyiben a tulajdonos igazolta nekik a bírálati díj befizetését.
 4. A bírálati díj belföldi szolgáltatás esetén (magyar tulajdonos, magyar lakcímmel) 220 Euró, külföldre szolgáltatás esetén (külföldi címre) 250 Euró, melyet a HNJE Eurós bankszámlájára kérünk befizetni. Közleményben kérjük feltüntetni a kutya nevét. Raiffeisen Bank, 12072507-00148055-00200005 – IBAN: HU10 1207 2507 0014 8055 0020 0005, SWIFT CODE: UBRTHUHB
 5. Az SV az elbírálást követően megküldi a HNJE címére a törzskönyvet a bepecsételt eredménnyel, melyet a HNJE továbbít a tulajdonos részére.
A Kisállat Ortopédiai Egyesület által a legkésőbb 2017. március 31-ig kiadott bírálatokat fogadjuk el. Ezek törzskönyvre vezetése 2.000 Ft. E dátum után kizárólag a HNJE saját rendszerében szűrt kutyák eredményt pecsételjük be a törzskönyvre. Az itt adott minősítést postai úton kapják meg a tulajdonosok (A4-es oklevél formájában). Ezeket az okleveleket kell a HNJE részére megküldeni – 1675 Bp. Postafiók: 124. – az eredeti származási lappal együtt, melyre az érvényesítő pecsétet – háromszög formájú pecsét – a HNJE Központi Irodája helyezi el az eredményekkel együtt. A HNJE díja az érvényesítő pecsét elhelyezéséért, regisztrálásért és a postaköltségért: 2.000 Ft, melyet kérünk a forint számlára befizetni a kutya nevének megjelölésével.