Standard

[stextbox id=”stb_style_899102″]

A fajta leírását (standardját) az FCI Nr. 166/D sz. standardja tartalmazza, melynek legutóbbi változatát 2010. november 8-án fogadták el, és 2011. január 1-jétől hatályos
Az eredeti standard kiadási dátuma: 1901.
A fajta neve:        Deutscher Schäferhund
Származás:           Németország
Magyar neve:       német juhászkutya
FCI besorolás:      I. csoport: Pásztor- és juhászkutyák (kivéve a svájci pásztorkutyák)Munkavizsga köteles, 1. szakasz: juhászkutyák

Általános megjelenés

A német juhászkutya középnagy, kissé nyújtott testalkatú, erős és jól izmolt, csontozata száraz, felépítésében feszes.
Legfontosabb méretarányok
A kanok marmagassága 60 cm-től 65 cm-ig – kívánatos méret 63-64 cm -, a szukák marmagassága 55 cm-től 60 cm-ig – kívánatos méret 58-59 cm – terjed. A testhossz 10-17%-kal meghaladja a marmagasságot.
Természet (vézen, karakter)
A német juhászkutya kiegyensúlyozott, erős idegrendszerű, magabiztos természetű, abszolút elfogulatlan és (ha nem ingerlik) jóindulatú. Ezen felül figyelmes és vezethető. Bátorság, kifejezett küzdőösztön és keménység jellemzi, ezáltal alkalmas kísérő-, őrző-, védő-, szolgálati- és terelő kutyának.
Fej
Az ék alakú fej hossza nagyjából a marmagasság 40%-a. Nem lehet durva, vagy megnyúlt. Összességében száraz, a fülek között kellően széles. A homlok elölről és oldalról nézve csak enyhén domború, a középbarázda nem, vagy csak alig látható.
Az agykoponya és az arckoponya aránya 50-50%. Az agykoponya szélessége nagyjából megegyezik a hosszával. Felülről nézve a fülektől az orr felé fokozatosan keskenyedik. A ferde lefutású homlokvonal kifejezett stop nélkül folytatódik az ék alakú arcorri részben. Az állcsont és az állkapocs erőteljes. Az orrhát egyenes. Törés vagy domborulat az orrháton nem kívánatos.
Az ajkak feszesek, jól záródnak és sötét színűek.
Orr
Az orrhátnak feketének kell lennie.
Fogazat
Egészséges és hiánytalan (42 fogból áll a fogképlet). A német juhászkutya fogazata ollós harapású, vagyis a metszőfogak ollósan záródnak, oly módon, hogy az alsó metszőfogak külső-felső harmada zárul a felső metszőfogak belső-alsó harmadához.
Hiba a hátraharapás (ponty-szerű), az előreharapás (csuka-szerű), illetve a fogak közötti hézagok, valamint a ráharapás (harapófogó-szerű) is.
Az állcsont és az állkapocs legyenek jól fejlettek, hogy a fogak mélyen beágyazódhassanak.
Szem
Középnagy, mandulaformájú, kissé ferde metszésű, nem kidülledő. A szem színe lehetőleg legyen sötét. A világos, szúrós szem nem kívánatos.
Fül
A német juhászkutyának középnagy, magasan tűzött, felálló, előre forduló, a hegyén csúcsban elhegyesedő füle van. A két fül tengelye párhuzamos, nem lehet elálló.
Hiba az előrebicsakló és a lógó fül. Mozgás közben, illetve nyugalmi állapotban a leengedett fül nem hiba.
Nyak
Erős, jól izmolt, lebernyeg nélküli. A vízszinteshez viszonyítva a testtel 45°-ban illeszkedik.
Törzs
A felsővonal a nyak illeszkedési pontjától indul, a magas maron és az egyenes háton keresztül az enyhén lejtő farig törés nélkül fut le. A hát kellően hosszú, feszes, erős és jól izmolt. Az ágyék széles, rövid, erős és jól izmolt. A far legyen hosszú és enyhén lejtő (kb. 23%-ban a vízszinteshez) és a felsővonal megtörés nélkül megy át a faroktőbe.
Mellkas
Legyen kellően széles, az alsó része (alsómellkas) hosszú és kifejezett. A mellkas mélysége a marmagasság 45-48%-a. A bordák kellően dongásak legyenek.
A hordó forma éppúgy hiba, mint a lapos.
Farok
Legalább a csánkig érjen, de a hossza ne haladja meg a hátulsó lábközép felét. A farok alsó éle dúsabban szőrözött. Nyugalomban a kutya enyhe ívben hordja. Izgalomban és mozgás közben feljebb emeli. A vízszintesnél azonban ne emelje feljebb. A mesterséges (művi) farokkorrekció tilos.
Végtagok
   Elülső végtag
Minden oldalról egyenesek, szemből nézve párhuzamosak legyenek. A lapocka és a felkar egyforma hosszú és erős izomzattal kapcsolódjon a törzshöz. A lapocka és a felkar egymással ideális esetben 90°-ot, a gyakorlatban 110°-ig tartó szöget zár be.
A könyök sem állásban, sem mozgásban nem fordulhat ki, vagy be. Az alkar, amely minden oldalról egyenesnek látszik, száraz és erősen izmolt. Az elülső lábközép hossza az alkar hosszúságának kb. 1/3-a és azzal 20-22°-os szöget zár be. Az ennél dőltebb (több, mint 22°), vagy meredekebb (kevesebb, mint 20°) lábközép csökkenti a használhatóságot, különösen a kitartást.
   Hátulsó végtag
A hátulsó végtag kissé hátraállított. Hátulról nézve a végtagok párhuzamosak A comb és a lábszár
közel egyforma hosszú és egymással kb. 120°-os szöget zár be. A comb erős és jól izmolt. A csánkízület erős és feszes, alatta a hátulsó lábközép függőleges.
Mancs
Kerekded, jól zárt, domború. A talppárna kemény, de nem merev. A karmok erősek és sötét színűek.
Mozgás
A német juhászkutya ügető típusú. A végtagok hossza és egymással bezárt szöge olyan legyen, hogy mozgás közben a hátvonal ne változzon, mialatt a hátulsó végtag a testet előre tolja. Az elülső végtag szintén kellően térölelően tudjon mozogni. A hátulsó végtag túlszögeltségére irányuló hajlam csökkenti a feszességet és a kitartást, ezáltal a használati értéket. A korrekt testfelépítés és szögelések eredményezik a térnyerő, laposan a talaj fölött végzett mozgást, ami a német juhászkutya fáradhatatlanságának benyomását kelti. Az előrenyújtott fej és a kissé felemelt farok is szerepet játszik az egyenletes és nyugodt ügetésben, a fül hegyétől a tarkón keresztül a farokvégig tartó, enyhén ívelt és meg nem törő felsővonal kialakításában.
Bőr
Lazán kötődik a testhez, de sehol nem redőzött.
A szőrzet minősége
A német juhászkutya szabályos szőrzete félhosszú- egyenes szálú (sima félhosszú) ill. hosszú egyenes szálú (hosszúszőrű), mindkettő aljszőrzettel.
Sima félhosszú szőrzet:
A fedőszőr lehetőleg tömött, keményszálú és testhez simuló. A fejen, beleértve a fülek belső felületeit, a végtagok elülső oldala, a mancsok és lábujjak szőrzete rövid, a nyakon kissé hosszabb és dúsabb. A lábak hátoldalán, egészen a lábközépig, szintén hosszabb. A combokon pedig a szőrzet még hosszabb, ún. nadrágot formál.
Hosszú szőrzet (aljszőrzettel):
A fedőszőr hosszú, puha és szorosan simuló legyen, zászlókkal a füleken és végtagokon, bozontos nadrágok és bozontos farok, alján zászlóval. A fejen, beleértve a fülkagylót, a végtagok elülső részén, a mancsokon és a lábujjakon rövidebb a nyakon hosszabb és erősebb a szőrzet, majdnem sörényt képez. A végtagok hátulsó részén hosszabb a szőr egészen az elülső lábtőízületig, illetve az ugróízületig, a combok hátulsó oldalán jelentős nadrágot képezve.
Színezet
Fekete, a vörösesbarnától a barnán és a sárgán keresztül a világos ordas jegyekig. Egyszínű fekete. Ordas sötét foltokkal, fekete nyereggel és maszkkal. Kis fehér mellfolt, vagy kivilágosodott szőrzet a végtagok belső oldalán nem kívánatos, de megengedett.
Minden színváltozatnál az orr fekete legyen.
A maszk hiánya, világos, vagy szúrós szem, a világostól a fehérig terjedő jegyek a mellkason és a végtagok belső oldalán, a vörös farokvég és világos karmok, mind pigment hibának minősülnek és így is kell azokat értékelni. Az aljszőrzet enyhén szürkés árnyalatú. A fehér színváltozat nem engedélyezett.
Méret és testsúly
   Kanok: Marmagasság: 60 cm-től 65 cm-ig, ideális: 63-64 cm. Testsúly: 30 kg-tól 40 kg-ig.
   Szukák: Marmagasság: 55 cm-től 60 cm-ig, ideális: 58-59 cm. Testsúly: 22 kg-tól 32 kg-ig. 
Here
Kettő, szemmel láthatóan jól fejlett, a herezacskóban elhelyezkedő herével kell rendelkeznie a kannak.

Hibák

Az eddig leírtakhoz képest minden eltérés hibának minősül. Ezen hibák nagyságát az eltérés mértéke alapján kell értékelni.
Súlyos hibák
Azok az eddig leírtaktól való eltérések, melyek a kutya használhatóságát csökkentik.
Fülhibák: oldalt vagy alacsonyan tűzött fülek, előrebicsakló, befelé dőlő és laza fül.
Jelentős pigmenthiány.
Az általános feszesség nagymérvű hiánya.
Foghibák
Minden eltérés a szabályos ollós harapástól, foghiba és a nem kizáró foghiány.
Kizáró hibák
A. vézen gyenge, harapós és ideggyenge kutyák,
B. bizonyítottan súlyos csípőízületi diszplázia,
C. féloldali és kétoldali rejtett heréjűség, az eltérő méretű, illetve kicsi, fejletlen here,
D. korrigált fül és farok,
E. eltorzulások,
F. foghibák, foghiányok: 1 db P3 és egy további fog, vagy
        – 1 db szemfog, vagy
         – 1 db P4, vagy
         – 1 db M1, illetve M2, vagy
         – összesen három, vagy több hiányzó fog.
G. állkapocs fejlettségi hiba:
        – 2 mm-nél nagyobb hátraharapás,
        – előreharapás,
        – az összes metszőfog ráharapása,
H. magassági mérettől 1 cm-nél nagyobb eltérés
I. albinizmus,
J. fehér szőrzet, még ha a szem és a karmok feketék is,
K. Hosszúszőrű aljszőrzet nélkül (hosszú, puha fedőszőr, az aljszőrzet hiányzik, általában a hát középvonalán szőrválasztékot képez, zászlók a fülön, a végtagokon és zászlós farok).

[/stextbox]